MASH – Modern American Steak House
MASH – Modern American Steak House

Vinguide: Juleaften med sommelierens favoritter

Vinguide: Juleaften med sommelierens favoritter

Julen er hjerternes fest – men det er nu engang maden og vinen, der tager fokus. Hvert år forberedes den store julemiddag, der på klassisk vis består af fed og krydret mad, og det store spørgsmål rejses ofte – hvilke vine supplerer bedst den klassiske julemiddag? Sommelier Jesper Boelskifte, der er kendt fra restaurant MASH, har sine helt egne traditioner og favoritter, når det kommer til julemiddagen og vinen der serveres til. Du får her et indblik i hvad en prisvindende sommelier vælger at servere til anden, tilbehøret og risalamanden, når juleaften udspiller sig.

Af: Jesper Boelskifte, sommelier og stifter af restauranterne MASH, UMAMI og Le Sommelier 

En appetitvækkende start med syrlig Champagne, tysk Riesling eller fadlagret Chardonnay
Særligt i Nordjylland er der tradition for at spise stor julefrokost den 24. december. Derfor springes forretten oftest over, og byttes i stedet ud med et glas champagne, inden man sætter sig til bords. Efter en stor, tung frokost fungerer boblerne glimrende som en appetitvækker pga. syren, der giver en helt særlig friskhed. Serveres der alligevel forret, er det ofte fisk, og hertil passer en tysk Riesling eller en fadlagret Chardonnay storartet. Det er en god forlængelse af en Champagne, da den er elegant med en let struktur. Serveres en federe fisk som f.eks. laks, anbefales en lidt kraftigere hvidvin - en god huskeregel er at desto federe fisk desto kraftigere hvidvin.

En fyldigere middag med oversøiske fyldige vine
Om det er gris, and eller gås, der serveres til julemiddagen, er egentlig ikke så afgørende for vinen. Tilbehør som brun sovs, rødkål, acier, karamelliserede kartofler, og hvad der ellers serveres, påvirker nemlig i langt højere grad, hvilken vin, der bør serveres. Som udgangspunkt er en fyldig rødvin et godt valg. Den må gerne være frugtig og sød, men uden for meget garvesyre, og her kan oversøiske vine i særlig grad fremhæves. Det gælder f.eks. en argentinsk Malbec eller en californisk Zinfandel, men også Amarone er en klassiker på julebordet, der er lidt kraftigere og derfor især egner sig godt til flæskestegen.

En sød afslutning med kølig portvin eller sød fransk Banyuls
Til juleaften i Nordjylland er den helt rette afslutning på gildet risalamande med varm kirsebærsovs. Hertil er portvinen et naturligt supplement, men det kan hurtigt blive lidt for alkoholisk og tungt. Så hvis det skal være, skal den serveres afkølet, så frugtnoterne tydeligere kommer frem, og alkoholen bliver mere afdæmpet. Men det foretrukne valg er et glas køligt fransk Banyuls, der minder om portvin bare mere saftig. Recioto både rød og hvid kan også anbefales. Den minder om Amarone, bare sød og derfor glimrende til desserten. Sidst men ikke mindst er der cognacen, som for mange også er et naturligt valg. Men hvis man synes, det kan blive lidt for tungt, er en kølig, skarp Eau de vie det bedste at slutte af på.

final3561

Nye retter på vej!

Den 13. oktober lander et nyt menukort på MASH – er det dalet hele vejen fra himlen? Man skulle tro det, for der er nogle lækre nye retter på kortet.

Læs mere

final 1837

DinnerDays hos MASH

I forbindelse med DinnerDays i oktober tilbyder MASH en lækker 3-retters menu med forret, hovedret og dessert til kun 400,- kr. per person.

Læs mere