MASH’ Guide til rosé

Sommeren er over os, og traditionen tro drikker mange danskere kølig rosé i gavmilde mængder, så snart muligheden byder sig. Men desværre er det de færreste, der ved, hvad der egentlig kendetegner den gode rosé. Jess Kildetoft, Master Sommelier og Wine Director hos MASH, guider her til fire roséer, du bør unde dig selv at smage denne sommer.  

Danskerne elsker rosé. Særligt lige så snart sommeren melder sin ankomst. Den kølige vin passer perfekt til lune sommerdage, og derfor er den også blandt favoritterne, når der er gæster på terrassen, og grillen skal tændes. Dog er der en tendens til, at vi vælger de billige alternativer, når roséen skal på bordet, og det betyder ifølge Master Sommelier Jess Kildetoft, at vi overser de roséer, der kan udfordre og give en helt anderledes oplevelse, end den vi er vant til. 

– Roséen kan meget mere end bare at være sød og let drikkelig, siger Jess Kildetoft, Master Sommelier og Wine Director hos MASH. Han fortsætter: 

– Hvis flere opfattede rosé som en seriøs vin, ligesom både røde og hvide vine, ville mange restauranter formentligt også servere roséer af langt højere kvalitet. For de findes bestemt, og ved man, hvad man skal gå efter, ligger der ofte en helt anderledes oplevelse gemt i dem, end man kender det fra de rosévine, man hurtigt hiver ned fra supermarkedets hylder, slutter han.  

MASH har med sine 11 restauranter fordelt i England, Tyskland og Danmark et af de bredeste og dybeste udvalg af amerikanske vine i Europa, og desuden har MASH generelt stor dybde i alle de klassiske vinregioner. 

Sommerens roséguide ifølge MASH Wine Director Jess Kildetoft:
Wine Director Jess Kildetoft guider her til fire roséer fra fire forskellige regioner, der er værd at tage et ekstra kig på, næste gang du skal finde den perfekte rosé til sommerens gæster eller bare nyde et lækkert glas på altanen eller terrassen. 

2016 Miraval, Provence
Chateau Miraval ligger i Correns i det centrale Provence mellem Marseille og Nice ca. 80 kilometer fra kysten. Druerne kommer fra deres bedste parceller, og er en blanding af Cinsault, Grenache, Syrah og den lokale Rolle – alle plantet køligt 350 meter over havet, der sammen med de kølige vinde fra havet giver Miraval sin fine og elegante stil med noter af hindbær, jordbær samt rosenblade og liljer. 

Miraval passer perfekt til grillet fisk, skaldyr samt lette kødretter.  

2017 Domaine Vacheron, Loire
I den inderste del af Loiredalen, finder man Sancerre, der dyrker 100 pct. Pinot Noir fra sine Domaine Vacheron vinmarker. Druerne er dyrket efter biodynamiske principper på flintrige jorde af en af regionens mest respekterede producenter. Vinen er meget præcis med frisk syre og noter af tørrede jordbær, skovbær, hvid fersken og røgede undertoner. 

Drik gerne Domaine Vacheron til lette retter som salater, østers, grillet fisk og gratineret gedeost. 

2017 Mouton Noir Love Drunk, Oregon
Mouton Noir Love Drunk er lavet på det klassiske blend af Chardonnay og Pinot Noir fra den kølige Willamette dal i Oregon. Smagen leder tankerne til rosé Champagne dog uden bobler, men med noter af vilde røde bær, citrusskal, hvide blomster og frisk syre, der gør vinen rank og god til mad. 

Mouton Noir Love Drunk går godt til fede fiskeretter, grillet fjerkræ samt salater og alt godt fra de danske haver. 

2017 Prieuré de Montézargues, Tavel, Rhone
Vinen Prieuré de Montézargues stammer fra Tavel i den sydlige del af Rhônedalen og adskiller sig ved kun at producere rosévin. Her er fokus på Grenache samt andre sjove, lokale druer, der kombineret med det lune middelhavsklima giver roséen en mere tæt og moden frugt, der er fremragende til mad. 

Prieuré de Montézargues skal gerne drikkes til grillet fjerkræ, fisk samt skaldyr og friske oste.

Flere nyheder som denne?